יש את הימים האלה שלא ממש בא להתאמץ אבל מתחשק משהו ביתי. ויש את המאפים, שאיתם הולכים לפי הספר ולפי מה שלמדנו בקורס אפייה עד שמגיע מתכון והופך הכל על פיו.
כאלו הם הלחמניות הנפלאות האלה, הם על בסיס שמרים אבל בלי התפחות בכלל. אני הייתי חייבת לנסות אותם, תוך שאני לוקחת בחשבון שעוד רגע הכל לפח אבל, הייתי רעבה, התחשק לי נורא לחמנייה עם ריבה אדומה והמתכון אמר חצי שעה וזה מוכן…תוך כדי כתיבת שורות הלחמניות נעלמות.
אני מודעת שהמתכון הזה די שובר את המוסכמות לגבי כל מה שידעתי על שמרים, התפחות ומה שביניהם הוא מאוד מתאים למי שאין זמן, למי שעצלן וחסר סבלנות, כמוני, ולמי שטיפה חושש מעבודה עם שמרים.
המתכון מאוד פשוט וקל להכנה והלחמניות יוצאות מאוד אווריריות, ממש כמו לאכול ענן ( לא יאמן אבל ככה הן). הילדים שלי ואנחנו כל כך אהבנו אותן שהן כמעט וחוסלו באותו היום.
. המתכון לקוח מהבלוג של רוקסנה, אפייה ביתית בשינויים קלים שלי. אז, בזמן שהלחמניות יהיו בתנור, אנחנו נכין את הסלט.
לבצק: 12 לחמניות
לחמם תנור על 200 מעלות
1/2 3 כוסות קמח לחם (500 גרם)
14 גרם שמרים יבשים ( 1/2 1 כף או 42 גרם שמרים טריים)
1/4 1 כוסות חלב ( 300 מ”ל)
1/4 כוס שמן צמחי (50 מ”ל)
2 כפות סוכר (25 גרם)
כפית מלח
מעט שמן צמחי להברשה
אופן ההכנה:
בקערה מתאימה למיקרו מחממים טיפה את החלב עד שהוא פושר (נעים למגע לא רותח!) מוסיפים לו את השמן, כף סוכר ושמרים. מערבבים ונותנים לו לעמוד 2-3 דקות.
בקערת מיקסר שמים את הקמח והסוכר, מערבבים לפיזור החומרים ויוצרים גומה. יוצקים את הנוזלים לגומה ומתחילים ללוש תחילה במהירות נמוכה ואז כשנוצר בצק על המהירות הבאה. לשים 7-8 דקות עד שהבצק גמיש.
אם חסר נוזלים מוסיפים עוד 1-2 כפות חלב. מוסיפים את המלח ולשים עוד 2-3 דקות. הבצק יהיה גמיש ומאוד נעים למגע.
מחלקים אותו ל 12 חלקים ויוצרים מהם כדורים. מניחים בתבנית אפייה ונותנים להם לתפוח 10-15 דקות.
בזמן הזה מדליקים את התנור לחום של 200. מורחים את הלחמניות בחמאה ואופים בחום של 200 מעלות 17-19 דקות עד שהן שחומות.
זהו, עוד רגע והן מוכנות, בזמן הזה אפשר להכין את הסלט, גבינות וריבה ופשוט להירגע מהיום הארוך.
טיפים/ גיוונים:
1. מי שרוצה יכול להוסיף עשבי תיבול לבצק, אוכמניות וכו. אני אוהבת אותן ככה, כמות שהן.
2. כמו בכל מאפה שמרים, הן הכי טובות ישר מהתנור אבל גם כמה שעות אחרי, הן מעולות וגם לבוקר המחרת. בכל אופן, מה שלא תאכלו (אם ייתכן מצב כזה) פשוט מקפיאים ומפשירים, בטמפרטורת החדר.
3. לגרסת פרווה ולטבעוניים (היות ואין פה ביצים): במקום חלב רגיל אפשר חלב קוקוס או חלב צמחי אחר באותה כמות.
האם ניתן להחליף את הקמח, השמרים ומשפר האפייה בקמח שמרים?
תודה
ערב טוב. במקרה של המתכון הזה לא ניתן להשתמש בקמח שמרים היות וכמות השמרים ביחס לכמות הקמח גדולה מהמקובל וגדולה מהיחס שיש בקמח שמרים 🙂
תודה על התשובה המהירה!
מה זה משפר אפייה?
האם הכמות הגדולה יחיסית של השמרים לא משאירה טעם חזק של שמרים בלחמניות?
תודה
משפר אפייה זה חומר שנותן אריכות מדף למאפה ועוזר עם ההתפחה אבל אפשר גם בלעדיו ועדיין המאפה ייצא טוב. לגבי השמרים, למרות הכמות אין טעם לוואי 🙂
תודה! אנסה אותם!
הכנתי והן יצאו ממש מפתיעות לטובה!!
תודה על המתכון ועל תגובותייך המהירות! 🙂
(הכנתי בגרסה פרווה. במקום חלב – מים ובמקום החמאה למריחה – שמן זית)
הרגע ראיתי את ההודעה 🙂 אני ממש שמחה שהן יצאו טובות. אצלנו זה חוסל ונגלה נוספת בדרך…
אני בטוחה ששמן הזית נתן גם טעם טוב, בהזדמנות אנסה 🙂
עשיתי ויצא נהדר!! לא היה לי משפר אפייה. הוספתי בסוף הערבול כף פסטו ו-5 שיני שום כתושות והלחמניות יצאו אעימות ביותר, עשיתי אותן כלחמניות קשר
תמיד עושה לי טוב לשמוע שיוצא נהדר ושכולם נהנים. שילוב מעולה של פסטו ושום, הולך מעולה ביחד 🙂
היי.. הבצק יצא טיפה קשה.. מקווה שיצא מזה משו בכל זאת…לא נראה שבתפיחה הקצרה הזו זז משו… אך ממתינה ?
בוקר אור אסתי. אם הבצק טיפה קשה זה אומר שהיה חסר לו טיפה מים, לא נורא, להבא. רציתי לשמוע איך יצא? 🙂
ניתן להשתמש בקמחים מלאים במתכון הזה?
היות ואין פה התפחות בכלל הייתי מנסה 50% קמח מלא ולא הכל כדי שהלחמניות לא יהיו דחוסות מידי. בהצלחה 🙂
תודה!
מה יכול להוות תחליף למשפר אפייה ?!
ערב טוב אופירה. אין תחליף למשפר אפייה. לא יקרה כלום בלעדיו, מנסיון 🙂