אחד הריחות שאני אוהבת ותמיד מביאים איתם סוג של נחמה זה ריח של לחם טרי שהרגע נאפה בתנור. היתה תקופה שמאוד חששתי משמרים (ואני לא היחידה) ויצא שחיפשתי לחמים ללא שמרים. מסתבר שיש כמה כאלה והם מאוד מיוחדים.

אחד המתכונים שיצא לי להכין כבר כמה פעמים זה לחם סודה אירי. ללחם הזה יש כמה גרסאות כשהבסיס זהה – סודה לשתייה וריויון. יוצא לחם דחוס, מאוד מיוחד במרקמו וטעמו שמושפע ישירות ממה שתוסיפו לו ומהקמחים שבהם תשתמשו והוא ממש קל להכנה.

זה מתכון מושלם למי שאוהב לחמים כמוני אבל חושש מעבודה עם שמרים. אין פה לישות והתפחות, הריח מטריף, הטעם מעולה ויש אפילו בונוס של בריאות בלחם הזה. אז נגמרו התירוצים, אפשר להכין לחם שיהיה גם טעים גם בריא ומהיר הכנה והכל בקערה אחת. תהנו.

לבצק: כיכר אחת

לחמם תנור ל 200 מעלות

1/2 1 כוסות קמח כוסמין מלא (210 גרם)

2 כוסות קמח לבן רגיל (280 גרם)

2 כפיות סוכר חום דחוס (15 גרם)

כפית 1 מלח

2 כפיות סודה לשתייה

2 כפות זרעי חמנייה

2 כפות זרעי דלעת

2 כפות שומשום

3/4 1 כוסות ריוויון (420 מ”ל. ראו בסוף המתכון הצעת תחליף)

לקישוט:

מעט מהגרעינים שהוספנו פנימה

אופן ההכנה:

שמים בקערה בינונית את הקמחים, סוכר, מלח, סודה לשתייה וזרעים ומערבבים לפיזור אחיד של החומרים.

שופכים את הריויון ומערבבים תחילה בעזרת כף עץ ואז עם הידיים. מערבבים עד לקבלת מעין בצק טיפונת דביק. במידה והבצק דביק מידי הוסיפו כפית קמח ולושו עד שהבצק רק טיפה דביק.

יוצרים ממנו צורת עיגול ומניחים בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה. משטחים טיפה ובעזרת החלק הארוך של כף עץ יוצרים צורת איקס או חותכים 2-3 חריצים בעזרת סכים חדה.

מורחים מהרויון על הבצק ומפזרים מתערובת הגרעינים שהוספנו פנימה.

אופים את הלחם בחום של 200 מעלות במשך 40 דקות. נותנים לו טיפה להצטנן לפני שפורסים ממנו.

הלחם במיטבו באותו היום. אפשר לפרוס אותו ולשמור אותו במקפיא עד חודש.

לחם מלא טעמים ובריאות

טיפים/ גיוונים:

1. במקום קמח כוסמין מלא אפשר קמח שיפון מלא או להכין את כל הלחם מקמח לבן רגיל. הקמחים המלאים מוסיפים גם בריאות וגם טעם. לרגישים לגלוטן אפשר להשתמש בקמח ללא גלוטן כגון קמח תמי או קמח “כרגיל”.

2. במקום התוספות שהוספתי אפשר אגוזי פקאן, עגבניות מיובשות ועוד.

3. לרגישים ללקטוז או לטבעוניים שבינינו ניתן להחליף את הרויון בחלב סויה ולהוסיף 2 כפיות חומץ טבעי או מיץ לימון.

4. למי שאין רויון (הפעם לא היה לי) אפשר להוסיף ל 2 כוסות חלב 2 כפיות חומץ טבעי או מיץ לימון ולתת לתערובת לנוח כמה דקות (5 דקות) ואז להמשיך רגיל במתכון.

הוא כל כך יפה שהייתי חייבת עוד תמונה