אצלנו במשפחה זה ידוע, אמא מכינה לראש השנה שטרודל. שטרודל מבית אמה עם ריבה ועוד דברים טובים לא הקלאסי אמנם אבל טעים לא פחות  ותמיד עם טעם של עוד.

השנה הפכתי את היוצרות , לא רק שהכנתי שטרודל במקומה אלא הכנתי את הגירסה הוינאית עם תפוחי עץ. אם כבר להכין שטרודל אז אין כמו האוסטרים עם המתכונים המנצחים שלהם לרולדת התפוחים הזאת. יש כמה גרסאות אבל הכל סובב סביב אותו גרעין השוני הוא ביחסי החומרים.

הבצק קל להכנה וקל למתיחה והסדין מאוד עוזר עם מלאכת הגלגול. אני די בטוחה שהחלק הקשה הוא להתאפק לא לאכול  את כל השטרודל לפני שהוא מגיע לקופסא. חלק השארתי לי ולבן זוגי כי בכל זאת הוא היה בעבודה בזמן האפייה וצריך לבדוק את המאפה לפני שהוא מגיע ליעדו, אנחנו לא רוצים פאדיחות… השאר הלך למקפיא כדי ששאר המשפחה תוכל גם להנות ממנו.

בהזדמנות אני צריכה לזכור להביא את המתכון המשפחתי. לא כדי להשוות אלא כדי לגוון. זה תמיד טוב שיש כמה גרסאות לשטרודל.

לבצק:

לחמם תנור ל 190 מעלות

2 כוסות קמח (280 גרם קמח)

3 כפות שמן קנולה

כפית חומץ טבעי

3/4 כוס מים ( 180 מ”ל)

למילוי:

800-900 גרם תפוחי עץ קלופים ופרוסים דק (6-7 תפוחים)

1 כוס סוכר (200 גרם)

100 גרם אגוזים טחונים דק (לחלק אח”כ לשתי קעריות 50 כ”א)

60 גרם צימוקים בהירים (2 חופנים בערך)

1/2 כפית קינמון

להברשה: 100 גרם חמאה מומסת

אופן ההכנה:

בקערת מעבד מזון, שמים את כל חומרי הבצק ומעבדים עד שמתקבל בצק רך , חלק וגמיש. מניחים אותו בצד לשעה למנוחה.

אחרי מנוחה מפדרים את השולחן בקמח ומתחילים לרדד את הבצק כמה שיותר דק, עד שכבר המערוך לא יכול יותר לרדד.

פורסים בד גדול כמו מפה או סדין חלק ומפדרים בהרבה קמח, זה חשוב כדי שהוא לא יידבק בגלגול. מתחילים למתוח אותו לאט לאט, אתם תראו שהוא מאוד אלסטי. אם פה ושם יהיה חור קטן זה לא נורא יותר חשוב שלא יהיו אזורים עבים מידי.

בעזרת מברשת מורחים בעדינות חמאה ומפזרים קערית אחת של אגוזים טחונים (50 גרם).

מכינים את המילוי:

שמים בקערה גדולה את התפוחים עם שאר חומרי המילוי ומערבבים היטב. (לא לשכוח להוסיף את הקערה השנייה של אגוזים טחונים (50 גרם הנותרים).

מניחים במעין חומה את מילוי התפוחים בצורה אחידה עד כמה שאפשר ומשאירים קצת רווח של בצק כדי שיהיה קל להתחיל לגלגל.

לוקחים את הסדין ומרימים את שארית הבצק הריק על התפוחים. מרימים שוב ומתחילים גלגול ראשון ומהדקים בעזרת הסדין את הבצק לתפוחים. לא לחשוש הבצק יעמוד בזה. ושוב עם הסדין מגלגלים עד הסוף כשהתפר של סוף הבצק למטה. מתקבל נקניק מאוד ארוך.

מרפדים תבנית של תנור בנייר אפייה. תופסים את השטרודל באמצע וחונקים אותו לאט עד שהוא נחצה לשניים.

בעדינות מרימים את שני החלקים ומניחים בתבנית. כעת אם תסתכלו תראו שבכל חלק שני הצדדים פתוחים וזה טוב היות והתפוחים יוצרים המון אדים וככה יש להם לאן לצאת אחרת זה עלול לקרוע את הבצק.

מורחים את השטרודל בחמאה המומסת ואופים בחום של 190 כ 35 דקות עד להשחמה יפה של הבצק.

מצננים טיפה את השטרודל ואז מפדרים באבקת סוכר וחותכים. הבצק יהיה מאוד פריך וזה בסדר גמור. אפשר להגיש חמים או בטמפרטורת החדר, לבחירתכם.

טיפים/גיוונים:

1. לגרסת פרווה במקום חמאה מומסת אפשר שמן קנולה/ קוקוס או מחמאה

2.  חשוב לערבב את התפוחים ואת יתר חומרי המילוי אחרי שהבצק נימתח והוברש כדי שהתפוחים לא יתחילו להפריש נוזלים מסוכר.

3. מי שלא אוהב צימוקים יכול לוותר עליהם. לי לא היו מספיק צימוקים אז הוספתי חמוציות.

4. החומץ בכלל לא מורגש (לא בטעם ולא בריח) אבל הוא עוזר לאלסטיות הבצק.