- ריח של בית - https://smellslikehome.co.il -

פנפורטה די סיינה (panfortre)

עוגת פירות יבשים שמגיעה אלינו מהעיר סיינה שבאזור טוסקנה איטליה. יש לה כל כך הרבה גרסאות שיהיה בלתי אפשרי להתחקות אחרי כולן אבל המשותף לכולן שהן מאוד מתובלות מאוד ומכאן נובע גם שם העוגה, פורטה (forte) שמתיחס לחוזק התבלון ולא למרקמה של העוגה.

זו עוגה שנאכלת כל השנה אך היא מקובלת כקינוח מסורתי בחג המולד. לפני כמה שנים טיילתי באיטליה ולא הפסקתי לאכול מהעוגה הזאת, היא פשוט מאוד טעימה וממכרת. היא ללא ביצים ונדמה כאילו אין הרבה שמחזיק אותה ביחד היות וכמות הקמח מאוד קטנה ביחס לכמות הגדולה של אגוזים ופירות יבשים.

היא מוגשת בחתיכות קטנות לצד יין קינוחים או קפה כי היא מאוד עשירה ומתוקה. היא קלה להכנה ומי שאוהב פירות יבשים באפייה הולך פשוט להנות מכל ביס מהקינוח הזה, אז שיהיה לנו ט”ו בשבט שמח.

לבלילת העוגה: תבנית קוטר 20-22 ס”מ או תבנית אינגליש קייק 

לחמם תנור ל 160 מעלות

1/2 כוס דבש (180 גרם)

1/3 כוס סוכר (65 גרם)

2 כפות מים

100 גרם שוקולד מריר 60% קקאו

200 גרם תערובת פירות יבשים (כמו קליפות הדרים, צימוקים, דובדבן מסוכר וכדומה) קצוצות

3 כוסות תערובת אגוזים קצוצים גס (300 גרם)

1/4 כוס קקאו (35 גרם)

1/2 כוס קמח (70 גרם)

1/2 כפית מהתבלינים הבאים: קינמון, פלפל שחור, הל, ציפורן ואגוז מוסקט

אופן ההכנה:

בקערה גדולה שמים את הפירות והאגוזים הקצוצים, קקאו, קמח ותבלינים ומערבבים לפיור אחיד של החומרים. מניחים בצד.

בסיר קטן מבשלים סוכר, דבש ומים עד לרתיחה. מכבים את האש. בזמן שמכינים את תערובת הדבש ממיסים שוקולד במיקרו בפולסים.

שופכים את תערובת הדבש לתערובת האגוזים ומערבבים. שופכים את השוקולד ומערבבים היטב.

שופכים את התערובת לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומשומנת ומהדקים אותה היטב לתבנית. אופים בחום של 160 מעלות חצי שעה. כשהיא יוצאת היא תרגיש טיפה רכה אבל היא ממש תתיצב ככל שהיא תתקרר. כשהיא בטמפרטורת החדר מפדרים את העוגה באבקת סוכר ומגישים.

פורסים לפרוסות דקות בעזרת סכין חדה. שומרים את העוגה עטופה היטב בטמפרטורת החדר כשבוע. אפשר במקרר אבל היא ממש במיטבה בטמפרטורת החדר אז אם אתם שומרים במקרר, הוציאו אותה שעה לפני ההגשה לפחות.

טיפים/ גיוונים:

1. לגבי התבלינים, אני שמתי לפי מה שרשמתי במתכון אבל אתם מוזמנים לשחק לפי טעמכם. מי שרוצה ומכיר יש תערובת תבלינים שנקראת חוויג’ לקפה שקונים בחניות תבלינים ואז יש להשתמש בכפית וחצי גדושה. יוצא מעולה.

2. אני השתמשתי באגוזי לוז, צנובר ושקדים שהם בעלי טעמים מיוחדים ומתאימים למסורת האיטלקית אבל שחקו עם האגוזים שאתם אוהבים ויש לכם בבית.

3. קמח ללא גלוטן כמו קמח “כרגיל” עובד יופי במתכון הזה או קמח תמי ללא גלוטן.

4. כדי לטבען את המתכון יש להחליף את הדבש בסילאן אבל בבקשה, השתמשו בסילאן טבעי ללא תוספת סוכר.